Bakgrund
Grundsunda Framtidsgrupp (GFG) bildades 1995 som en opolitisk grupp med uppgift att verka för Husums och Grundsundabygdens utveckling. Under åren har flera projekt genomförts i syfte
att ta fram förslag och idéer som gör det attraktivt att leva och bo i Husum och Grundsundabygden
att nya arbetstillfällen tillskapas i Husum och Grundsundabygden
att verka för att ny/alternativ industri tillskapas i Grundsundabygden
att verka för turismen i Grundsundabygden
Under 2017 genomförde GFG en förändring och skrev under ett avtal med Örnsköldsviks kommun om att ingå i samverkansmodellen ”BYGDSAM” (”Bygden i samverkan). GFG är en av de fyra föreningarna (Grundsunda, Nätra, Gideälvdal, Anundsjö) som arbetar för att skapa samverkan i bygden. Avtalet ger GFG en uppdragsersättning för att utveckla bygden och vara en stöttepelare för alla krafter i hela bygden.
2017 anslöt sig den lokala företagarföreningen till GFG. Därmed upphörde GFF, Grundsunda Företagarförening.
2023 breddades föreningens syfte till att omfatta civilsamhället och därmed blir GFG än tydligare en röst för hela lokalsamhället.
Under åren har många initiativ och projekt genomförts. Här följer ett axplock av dessa:
2022 Höga kusten Nord mot 2030
Det övergripande syftet på lång sikt är att skapa fler hållbara, lönsamma och attraktiva företag inom naturturism, besöksnäring samt kreativa- och kulturella näringar i vårt område. Med det som utgångspunkt tror vi att intresset för Höga kusten Nord kan öka och bidra till en mer socialt och ekonomiskt hållbar plats att både bo på och att besöka. För att nå dit behöver vi formulera gemensamma målbilder hos företag och föreningar och hålla dem levande under lång tid. Förstudiens syfte är därför att samla intressenter och skapa samsyn samt att testa två olika aktiviteter, vars resultat ska ligga till grund förett större projekt.
2021 Bo på landsbygd
2015 Varvsbron
2013 Bygga stolthet
2012 Centrumhuset
Förstudien ska ge förutsättningar för att skapa ett levande ”Centrumhus. Att skapa ett levande ”Centrumhus” med olika näringsidkare som kompletteravarandra, samt att sammankoppla det med en etablering utav bensinstation på nya (fd. Bäcklunds Järn) fastigheten är projektidén.
OKQ8 har titta på en annan placering av automatstation vidE4:an för att nå även den tunga trafiken (som idag inte har möjlighet att tanka på befintlig station pga. för trångt mellan fastigheterna). OKQ8 beslut väckte starka reaktion i samhället, en egen Facebook sida startadesmed över 1000 medlemmar.
Arrendatorerna Caritha och Håkan Andersson förvärvar fastigheten i detta läge from2012-06-01, med namnet Husums Servicestation med anslutandebilverkstad och gör det själv anläggning. From 2012-06-01 ingår Husums Service station i Sveriges tredje största riksorganisation EMAB, (EMAB AB är en organisation för inköpssamverkan, marknadsföring/kampanjer samt affärsutveckling och omfattar allt vaden moderntrafikbutik behöver.) www.emab.org.
Detta leder även till att ägarna fram till nu stått med dubbla verksamheter i dubbla lokaler, har inte vågat flytta café verksamheten(verksam ca 1,5 km frånbensinstationen) till en lokal som kanske inte klara nya tillståndet för hantering av brandfarlig vara.
Husum har idag även en annan automatstation Q-star så tillgång till drivmedel finns. Men det är servicen för alla boende och besökare som blir otroligt påverkad. Tillgång tillcaféet, bilreservdelar mm, presenter, byggvaror, bilverkstad, tvätthall, minilivs mm.
Projektidé: Förstudien ska ge förutsättningar för att skapa ett levande ”Centrumhus”
Att skapa ett levande ”Centrumhus” med olika näringsidkare som kompletteravarandra, samt att sammankoppla det med en etablering utav bensinstation på nya (fd. Bäcklunds Järn) fastigheten är projektidén
Husum har i samband med Botniabana ett centralt Resecentrum som ligger väldigt nära ICA Supermarket, Blomhandel, Pizzeria, Ishallen och fotbollsplan medkonstgräs. Placeringen utav Resecentrum ger idag helt andra möjligheter för Husumsamhälles centrumbilden och attraktiviteten för samhället, boende, näringsidkare samt besökare än det var för ett par år sedan.
2012 Hälsa och livskvalitet hos nyblivna pensionärer
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Svenska kyrkan i Grundsunda, Karolinska Institutet, försäkringsbolaget KPA, Högskolan i Kalmar, och Grundsunda Framtidsgrupp, GFG.
2012 Utomhusgym
2010 Utvecklingsparaply
2010 Fjärrvärme
2008 Integration
2008 Boende i centrum
2007 Kustnära boende
2004 Framtiden får aldrig komma som en objuden gäst
Med utgångspunkt från vår ändamålsparagraf vill vi med vårt nya projekt arbeta för:
- Ta tillvara den kraft som finns i ett brukssamhälle som Husum och utveckla helaförsamlingen med dess livaktiga byar.
- Utveckla och tydliggöra/marknadsföra Grundsundabygden som ett attraktivt boendealternativ, i tätorten och det kustnära boendet.
- Lyfta fram kvaliteterna i byarna och främja besöksnäringen.
- Bygga nätverk med några av de orter där M-real finns med fabriker, orter som är närbesläktade till struktur och service och befolkning. Kaskö i finska Österbotten och tyska Stockstadt är två av orterna som passar väl in i vårt utvecklingsprojekt.
Vi skall med hjälp av seminarier, i kombination med minimässor, besök och den nya informationsteknologin, lära känna varandras starka sidor och utveckla våra svaga.
2002 Sekundärvärme från M-real Husum
2000 Spillvattenvärmda växthus
MoDo Paper I Husum som är en av värdens största fabriker för pappersproduktion, har stort överskott på spillvärme. Grundsunda Framtidsgrupp har därför planer på att uppföra växthus på lämpligt område och på lagom avstånd till fabriken och värma dessa medspillvärme. Syftet med förstudien har varit att:
- Utröna om spillvattnet från blekerierna ger ekonomiskförsvarbara energipriser till att värma upp minst 3 st växthusmed en total odlingsyta på 7 500 m2
- Föreslå alternativa placeringsställen för dessa växthus.
- Göra en miljökonsekvensbeskrivning för att säkerställa att det eventuella projektet får en så framsynt miljösatsning som möjligt
- Utreda om det finns alternativa kunder för projektet
2000 Grundsunda företag i samverkan
- Stimulera och motivera företagen att samarbeta i nätverk för att medverka till en utveckling av näringslivet
- Upprätta en stark företagarförening i Husum
- Utforma en företagspresentation i katalogform av Husums företagsnätverk
- Detta för att kunna få presentera ett brett utbud och sortiment i framtiden
- Genom att erbjuda ett bredare utbud av varor och tjänster samt delge respektive företagskontaktnät vill man skapa förutsättningar för underleverantörssystem
- Att företagen skall kunna samarbeta om legotillverkning och entreprenörsarbeten i större skala.
Målet är en förädling av infrastrukturen som skall främja näringslivet i sin helhet samt att verka för att företag skall samverka i underleverantörsnätverk.